Rounded Rectangle:

Villa Rantaniitty

Matalaenergiatalo Tuusulan Rantatiellä.

Oleskelutilojen isot ikkunat avautuvat etelään.

Talo tontin mukaan            

 

Ihanteellinen rakennuspaikka

 

Rantaniityn tila on noin kahden tuhannen neliön suuruinen hyvin loivan rinteen tontti, josta aukeaa avoimet peltomaisemat etelään. Rakennusoikeutta tilalla on 225 kerrosneliömetriä. Tilan itäpuolella pellon takana kulkee vilkkaasti liikennöity tie, jonka jo kaavakin määrää huomioimaan ääneneristävyyttä suunniteltaessa (>35 dB liikennemelu). Tontin länsiraja mukailee Rantatietä, ja pohjoisen puolella on naapuritalo sekä joitain puita. Talo tulee rakentaa tontin pohjoisosaan.

 

Näillä eväillä päädyttiin ratkaisuun, jossa  oleskelutilojen isot ikkunat aukeavat etelään ja länteen, ja pohjoisen puolelta taloa suojaavat autokatos sekä puusto. Parhaat maisemat Rantatielle ja Tuusulanjärvelle avautuvat länteen ja pohjoiseen, joten maiseman vuoksi ikkunapintaa avattiin jonkin verran myös pohjoissivustalle.

 

Selkeä ja yksilöllinen pohjaratkaisu

 

Pohjaratkaisu on hyvin selkeä, koska haluttiin välttää hukkaneliöitä sekä rakentamiskustannuksiltaan kalliita ja energiaa syöviä ylimääräisiä nurkkia. Jo suunnittelun alkuvaiheessa oli selvillä talolle toivottu rungon malli sekä huonejärjestys. Muokkaamalla ja yhdistelemällä hyviä piirteitä eri talotoimittajien mallistoista syntyi rakentajaperheen toiveiden koti.

 

Alakertaan sijoittuvat keittiö, oleskelu-, kodinhoito-  ja saunatilat, vierashuone sekä työhuone. Keittiön, ruokailutilan ja olohuoneen sisäkatto nousee loivasti, mutta ylös asti auki olevaa rakennetta haluttiin välttää. Tällä ratkaisulla saatiin näyttävyyttä ilman suurta lämmitettävien kuutioiden määrää sekä rajattiin äänten kulkua kerrosten välillä. Yläkertaan omaan rauhaansa sijoittuvat makuutilat sekä kylpyhuone. Huoneistoala on 184 neliömetriä.

 

Muunneltavuus huomioitu 

 

Muunneltavuus ja elämäntilanteiden muuttuminen on otettu huomioon tiloja suunniteltaessa. Alakerta on suunniteltu siten, että kaikki tarvittavat toiminnot löytyvät sieltä ja että tarvittaessa sekä työ- että vierashuone ovat muutettavissa makuuhuoneiksi. Yläkerrassa vaatehuoneisiin on sijoitettu ikkunat niin, että ne voi yhdistää pieneksi lisähuoneeksi vanhempien huoneen yhteyteen.   

                                                                       

Maisemat Rantatielle avautuvat yläkerran parvekkeelta.

Rantaniityn tila sijaitsee kulttuurihistoriallisesti arvokkaalla Tuusulan Rantatiellä. Rantatiellä ovat asuneet Pekka Halonen, J.H. Erkko, Aleksis Kivi sekä monet muut kultakautemme taiteilijat.

 

Tie julistettiin museotieksi vuonna 1982, ja se on nykyisin suosittu nähtävyys.