Villa Rantaniitty

Matalaenergiatalo Tuusulan Rantatiellä.

Kevät-kesä-syksy 2009

Verkkosivuja ja päiväkirjaa on vihdoin päivitetty  — pitkäksi venyneen tauon jälkeen. Loppuvuoden 2008 ja alkuvuoden 2009 surullisten tapahtumien jälkeen ei oikein ollut voimia keskittyä näiden sivujen ylläpitoon. Rakentaminenkin oli melko pitkään ‘jäissä’. Sisällä tehtiin joitain pikkuviimeistelyjä, mutta isompien projektien (esim. sauna) kimppuun emme käyneet.

 

Lumien sulaessa keväällä alkoi kuitenkin sormet syyhyämään pihamaan kimppuun. Piha —  ja kasvit  —  olivat talvehtineet yllättävänkin hyvin, mutta pihan muoto ja kasvien sijoittelu tarvitsi hieman muokkausta.   Toukokuussa pihamaa muotoiltiin uudelleen, istutimme puut ja pensaat uusille paikoille sekä teimme kasvimaan. Myös nurmikko kylvettiin ja suureksi ihmetykseksemme nurmikko lähti kasvamaan aivan valtavaa vauhtia. Saimme sittenkin kunnon nurmikon ja pihamaan käyttöön kesäksi! 

 

Nurmikon vahvistuttua alkoivatkin seuraavat rakennusprojektit:  keinu, hiekkalaatikko, pihavaja sekä leikkimökki. Suurkiitos avusta Mummi ja Pappa! Hiekkalaatikko jäi ‘nurmikkolaatikoksi’, mutta hiekan puute ei haitannut leikkejä :-)  Keinu sekä leikkimökki saivat heti suuren suosion naapuruston lasten keskuudessa. Samoin kuin kasvimaa - mikä sen parempaa kuin napostella tuoretta pinaattia leikin tiimellyksessä.

 

Kasvimaa - kuten nurmikko - yllätti meidät täysin. Satoa riitti heti alkukesästä pitkälle syksyyn. Pinaattia, salaattia, kesäkurpitsaa (isoja), herneitä, yrttejä ja pisteenä i:n päälle, aivan valtavan kokoiset kurpitsat! Halloweenina etupihaa valaisikin ‘Kurrikaani-Kurpitsalyhty’.

 

Syksyn aikana talo sai myös kauan kaivatun värin pintaansa. Vaalean kellertävä väri löytyi pitkällisten etsintöjen jälkeen Tuusulan Lahelanrinteeltä.  Kunta ja naapurit suhtautuivat väriehdotukseen myötämielisesti joten rappaukset pääsivät käyntiin elokuun puolivälissä. Urakka hoitui muutamassa viikossa ja samalla rytinällä kiinitettiin myös räystäslaudat. Talo näytti vihdoinkin talolta :-)

 

Syksyn projekteina siivosimme pihamaata ja laudoitimme talkoovoimin parvekkeen ja kuistin katot. Suur-kiitos avusta Rilla, Pasi, Jukka ja Perttu!  Isäntä meinasi jättää urakan kesken parvekkeen jälkeen, mutta onneksi saitte puskettua myös kuistin laudoituksen valmiiksi. Julkisivu koheni merkittävästi.

 

Ennen talven tuloa ulkona odottaa vielä mm. ulkovalojen kytkentä sekä autokatoksen ja pihakuusen ympäristön siivous.  Kuistille kiinnitetyt koukut odottavat havupalloja kavereikseen ja parvekkeen kaide jouluvaloja valaisemaan piteneviä iltoja. Kohtapuoleen pitäisi varmaan miettiä mistä löytäisi sopivan ison joulukuusen…:-)

 

Keinu ja ‘nurmikkolaatikko’

Nopeasti kasvava nurmikko toi mukanaan hyvää kuntoliikuntaa   - pihan leikkaaminen kesti noin puolitoistatuntia per laaki :-)

Pikkumaalarit maalaamassa leikkimökkiä. Pihavaja ja leikkimökki maalattiin samalla sävyllä talon värin kanssa.

Syksyinen auringonlasku.