Villa Rantaniitty

Matalaenergiatalo Tuusulan Rantatiellä.

Maaliskuu 2008

Maaliskuussa on jatkunut reipas ‘hihojen heilunta’. Betonimyllyn humina autokatoksessa, rälläkän ‘lailatus’  ja Carlos Santana kitarasoolot (isännän ‘boombox’ :-) ovat varmasti tulleet tutuiksi naapureille maaliskuun aikana. Yep, väliseiniä on muurattu ja oleellisilta osilta (oviaukot + muut kovemmalle rasitukselle tulevat kohdat) myös valettu.

 

 Alakertaan on siis saatu melkeinpä kaikki väliseinät tehtyä. Tuulikaapin sekä kodinhoitohuoneen ja eteisaulan väliset lyhyet seinänpätkät vielä puuttuvat, mutta muutoin alakerran huonejärjestys on jo selvästi hahmottunut. Pappa ja emäntä ovat kunnostautuneet muurarimestareina, isännän keskittyessä korkeanpaikan muurauksiin (= viimeiset varvit) sekä IT/AV/sähköputkituksiin. Harmaa harkkoseinä pimentää ja pienentää tiloja hieman, mutta on ollut mukavaa havaita, että huoneista tulee ihan hyvän kokoisia. Tavaraa kyllä tulee rittämään tilojen täytteeksi…:-)

 

Talo sai myös ‘peiton’ maaliskuun  puolivälissä kun yläpohjaan puhallettiin Ekovillaa. Olohuoneen, keittiön ja ruokailutilan osalta villojen puhalluksessa kesti hieman pidempään sillä ristikoiden välejä ei oltu koteloitu ja villa pääsi valumaan ristikoiden yli, tehden aina seuraavan välin haastavammaksi täyttää. Kuulimme tästä koteloinnista vasta puhallus-aamuna, joten ei auttanut muuta kuin puhkua höyrysulkuun apureikiä josta puhallusletkua saatiin ohjattua oikeisiin paikkoihin. Höyrysulkumuovin paikkaaminen olikin sitten parin päivän homma. Noh, hiljaa hyvä tulee ja yläpohjan villan puhallukset sujuivat ilman kommervenkkeja. Ekovillamies varoitteli meitä lähtiessään lämpähalvauksesta ja täytyy sanoa, että hänellä oli hyvä pointti. Sisällä on ollut parhaimmillaan yli 18 astetta lämmintä, eli hiki on tullut Lammin VSK-100 väliseinäharkkoja nostellessa. Nyt kun vielä saadaan ikkunat ja ovet (jotka on muutoin unohtunut tilata  — ovet siis...) paikoilleen niin voidaan siirtyä shortsihommiin :-)

 

Oleellisena osaa sisätilojen lämmön nousussa on näytellyt lämmitysjärjestelmän päällekytkeminen. Lämminvesivaraajan ja maalämpöpumpun siirto varastoon oli tässä ensimmäinen etappi, ja mikä etappi se olikaan! Maalämpöpumppu nimittäin painaa reilut 300 kiloa!!! Vauhti ei tässä tilanteessa korjaa virheitä, vaan huolellisella ja tilanteen mukaan joustavalla suunnittelulla sekä raavaalla voimalla niin varaaja (reilut 100 kilo = lämmittely & harjoittelu :-) sekä maalämpöpumppu saatiin ehjinä varastoon. Suur-kiitokset avusta Pekka, Pasi, Jasper ja Oliver! Putkimiehemme Tane pääsikin sitten tekemään lämmin– ja kiertovesikytkennät, minkä jälkeen Lämpödiilerin asentajat kytkivät  kaivon, pumpun sekä lattialämmityksen juuri ennen pääsiäistä. Lämmityksen alkuohjelmaksi asetettiin 10 päivää 18 asteiselle vedellä ja seuraavat 10 päivää 20 asteiselle vedellä. Tämän jälkeen (huhtikuun alkupuolella) järjestelmä toimii anturipohjaisesti ulkolämpötilan mukaan ja alkaa kuulemma ‘sekoilla’. Noh, tama jää nähtäväksi…;-)

 

Maalämpöpumpulle asennettiin myös oma sähkömittari jonka aktiivisen seurannan aloitamme kun olemme muuttaneet taloon. Talon sähköistys otti myös ison askeleen eteenpäin kun ryhmäkeskus asenneettiin tuulikaapin seinälle. Piuhaviidakko alkaa pikkuhiljaa selkiytymään.

 

Kaiken kaikkiaan voisi sanoa, että työn täyteinen ja tuloksekas kuukausi. Tosin ‘uusia’ tekemättömiä kohteita löytyy sieltä täältä ja kesä lähenee päivä päivältä. Huhtikuuksi(kin) siis riittänee tekemistä :-)

 

 

 

 

 

Lämminvesivaraaja ja maalämpöpumppu paikoillaan varastossa.

Keittiön ja olohuoneen välinen seinä nousemassa - taatusti vaateriin. 
P.S. kannattaa tarkistaa, että vatupassit ovat oikeasti suoria—auttaa huomattavasti…;-)

The Mask People.

‘Boombox’

Yläkerrassa harkot odottavat vielä muurausta. Säkeissä ekovillaa yläpohjan kulkuaukon peitoksi = ‘tekemättömiä kohteita’...