Villa Rantaniitty

Matalaenergiatalo Tuusulan Rantatiellä.

Tammikuu 2008

Tammikuu on ollut työn täyteinen kuukausi, mutta jälleen on päästy eteenpäin. Kaikkineen tammikuuta leimasi jonkin asteinen turnausväsymys. Flunssa, työkiireet, loputon pimeys, budjettihuolet, huomiota kaipaavat lapset ja asunnon tehosiivoaminen myyntiesittelyihin vetivät voimat aika vähiin ja kaikkien pinnan kireälle. Sinnittelimme kuitenkin tammikuun läpi, perhesopu säilyi ja urakka on taas paljon pidemmällä.

 

Työt jatkuivat tammikuun ensimmäisellä viikolla eristeiden levityksellä ja putkitöillä. Rästissä olleina lomapäivinä oli hyvä levittää alakerran lattiaeristeitä. Eristelevyjä levitettiin kolme kerrosta ja putkitukset tulivat kerrosten väliin. Rakenne on 5cm eristettä ja kylmävesiputket, toinen 5cm eristettä ja lämminvesiputket ja viimein 10 cm eristettä, sähköt ja kaapelit, rautaverkot ja niihin kiinnitetyt lattialämmitysputket. Koko komeus viimeisteltiin kahdeksan sentin lattiavalulla. 

 

Suorilla seinillä ja tasaleveyksillä levyjen laittaminen oli suhteellisen nopeaa puuhaa, mutta oviaukot, viemärit ym. paikat olivatkin hitaampaa askartelua ja EPS-purua oli välillä kirjaimellisesti suut ja silmät täynnä. Alakertaan meni reilut 300 levyä, mutta oli mukava huomata Thermisolin paalien hupenevan tasaisen varmaa tahtia. EPS-purua ja kuusen neulasia löytyy nurkista luultavasti vielä pitkään...

 

Eristetyön lomassa ontelolaattaan käytiin poraamassa timanttileikkurilla reikä hormia varten. Työ oli jokseenkin kuraista ja sotkua lisäsi viimeisen betonimurikan epäonninen tipahtaminen kuravesien keräysämpäriin. Tietenkin ämpäri halkesi ja puoli laastiämpärillistä kuravettä levisi lattialle. Ei muuta kuin kuivaamaan rievuilla ja virittelemään auton sisälämmittimestä täsmäpuhallinta, jotta eristetyö saataisiin jatkumaan myös hormin ympäristössä... 

 

Sateisena tammikuun lauantaina pidimme ensimmäiset varsinaiset talkoot (MEGA kiitos Antero, Mika, Riitta, Esko ja Pyry!). Isolla joukolla ja riittävällä raudoituskokemuksella saimme alakerran raudoitettua noin neljässä tunnissa – omin voimin siihen olisi kulunut useita päiviä. Talkooporukalla riitti vielä ylimääräistä intoa hilata loput verkot valmiiksi yläkertaan. Totesimme, että isoille levyille järkevin reitti yläkertaan kulkee parvekkeen kautta. Parvekkeen niskat saivat päälleen tilapäislattian kuormalevyistä, pitkistä kakkosnelosista syntyi luiska ja kuormaliinoilla sai taitettua verkot oviaukosta läpi mahtuvalle mutkalle. Tunnelma oli kieltämättä hieman kaurismäkimäinen, kun punnersimme kaatosateessa ruosteisten rautaverkkojen kanssa ja kaikkialla oli kuraista ja harmaata...

 

Raudoituksen jälkeen vuorossa oli lattialämmityskaapeleiden asennus. Niitä varten oli viritetty Warmian ohjeiden mukaan jakotukkiteline tuulikaapin katosta roikkumaan. Warmia hoiti putkiston asennuksen vajaassa päivässä. Valuvalmisteluihin kuului vielä erinäisten valusuojien ja muottien rakentamista, polyuretaanin pursottamista saumoihin ja läpivienteihin sekä riittävän valaistuksen virittämistä.

 

Lattiavalu oli ajoitettu perjantaiaamulle, mutta jonkin sekaannuksen vuoksi valumiehet eivät olleet keikasta tietoisia. Huippuhienolla järjestelyllä betoniauton kuljettaja junaili lastin toiselle työmaalle (siis betoni tietenkin oli aamu seitsemältä tontilla) ja valuporukan sekä uuden betonilastin paikalle vielä samana iltapäivänä. Alakerran lattia on nyt valettu ja putkityöt lähes kalusteasennuksia vaille valmiina.  Valun yhteydessä portaatkin saivat vähän lisää kuraa ympärilleen ja ovat nyt käyttökelpoiset. Pieniä omituisuuksia niihin edelleen jäi, mutta muistuttakoon ne aina rakentamisen riemuista.

 

…. jatkuu vieressä …………………….=>

Vauhtiin päästyämme homma jatkui yläkerrassa, jonka eristäminen onneksi oli paljon pienempi urakka. Sinne meni vain yksi kolmen sentin eristekerros, jonka päälle tuli sähköt ja kaapelit. Raudoitus sujui kahdelta ihmiseltä vajaassa päivässä, koska verkot olivat jo valmiiksi yläkerrassa. Nyt yläkerta on pientä viimeistelyä vaille valuvalmis. Helmikuussa olisi tarkoitus saada yläkertaan lattia, saada hormi valmiiksi, päästä alakerran väliseinien kimppuun ja tehdä varaston sisätyöt. Töitä siis riittää!

EPS-purua ja sähköinen asu :-)

Suihkut ‘melkein valmiina’ :-)

Verkkoja sisään!

Betonihöyryjä.