Villa Rantaniitty

Matalaenergiatalo Tuusulan Rantatiellä.

Marraskuu 2007

Miljoonasadetta lainataksemme “...Yli taivaan päivät niin kuin varisparvi raahautuu…” eli marraskuu on ollut pitkä, märkä ja jokseenkin haasteellinen rakentajalle. Vettä, räntää ja lunta on vihmonut vaakasuoraan ja työmaalla on välillä ollut melko eevajoenpeltomainen tunnelma. Erinäisistä vastoinkäymisistä huolimatta rakentaminen on edennyt melko vauhdilla ja marraskuun lopussa saimme rakennuksen harjakorkeuteen. Harjakaisia ei tosin vielä vietetty, sillä kaikkia kattotuoleja ei saatu paikoilleen  -  portaat kun vielä odottivat nostoa talon sisään. Kaiken kaikkiaan voisi sanoa, että marraskuussa on ihmetelty suunnitelmissa ilmenneitä puutteita/virheitä ja koitettu sopeutua näihin.  Myös tietotekniset haasteet ovat hieman viivästyttäneet marraskuun raportin julkaisua webbisivuille, kuvista puhumattakaan (tulossa pikimmiten…:-)

 

Vaikeuksista huolimatta olemme saaneet kakkoskerroksen seinät valmiiksi, olohuoneen katon lappeen umpeen sekä autokatoksen pilarit valmiiksi. Talon sisällä ja pihamaalla on tehty paljon siivoushommia - rakennusjätettä kun kertyy yllättävän nopeasti jos sitä ei säännöllisesti poista työmaalta.  Viimeisten sadevesiputkien ja –kaivojen asennus venyi myös marraskuulle, mutta nyt pihatyöt ovat tältä erää loppuu ja  maan pinta saa painua talven yli. Maatöitä jatketaaan seuraavaksi alkukesästä.

 

Haasteita ja ’pientä päänvaivaa’ :-) ovat aiheuttaneet mm. betonielementtiportaat, joita ei ensin saatu asennettua sillä välitasanteen asennus vaati seinien piikkausta jotta se saatiin asetettua paikalleen. Asennuksen jälkeen totesimme, että porraselementit ovat kyllä mittojen mukaan tehty, mutta mitat ovat pielessä syystä tai toisesta. Portaiden leveyden osalta oli pieni tulkinta väärinkäsitys, mutta se ei loppujen lopuksi ole laisinkaan suurimman hämmennyksen aiheuttaja. Tarkemmin sanottuna portaat ja välitasanne ovat väärässä korossa ja mahdollisesti jopa väärän mittaiset. Jälkiviisaana voisi todeta, että olisi kannattanut valaa portaat paikalla. Maallikkona kuvittelimme, että porraselementtien mitoitus/suunnittelu ja asennus onnistuvat suht simppelisti ja että samalla saisimme hyvät työmaaportaat…

 

“Elämä on laiffii” kuten Jyväskylän mäkikotka aikoinaan sanoi, eli nyt selvittelemme mitten saamme portaat kuntoon ja sen jälkeen mikä meni pieleen. Toivottavasti joulukuun tarinassa voimme jo todeta, että koko porrashässäkkä on onnellisesti takana ja olemme saaneet talon vesikattoon jotta pääsemme valmistelemaan lattiavaluja.

 

Palataan vuoden vaihteessa asiaan!

 

Ensimmäinen lumiukko tontilla marraskuun alussa :-)

 

Rakennustyömaa ensimmäisen lumisateen jälkeen.

Näkymä yläkerrasta Rantatien suuntaan.
Kattotiilet tulivat tontille alkuperäisen aikataulun mukaan  - käytännössä siis hieman ajoissa :-)