Villa Rantaniitty

Matalaenergiatalo Tuusulan Rantatiellä.

Elokuu 2007

Kuun vaihteessa porattiin lämpökaivo kallioon, mikä oli vajaan päivän homma.Villa Rantaniitty lämpiää maahan varastoituneella aurinkoenergialla, joka kerätään kallioon poratusta lämpökaivosta. Lämpötila kalliossa pysyy ympäri vuoden noin viidessä asteessa, joten maalämpö lämmittää taloa ympäri vuoden. Kylmimpinä pakkaspäivinä lisätehoa antaa sähkövastus, jota tarvitaan eteläisessä Suomessa vain muutamana päivänä vuodessa.

 

Maalämpöä voi kerätä joko maaperään, kallioon tai veteen varastoituneesta aurinkoenergiasta. Meidän tapauksessa oli mahdollista valita maaperään asennettavan keruuputkiston tai kallioon porattavan lämpökaivon välillä. Mahdollisia huoltotarpeita ajatellen meitä miellytti enemmän ajatus parikymmentä senttiä halkaisikaltaan olevasta kaivosta kuin istutusten alla satoja metrejä kiemurtelevasta putkistosta...

 

Maalämpöpumppu lämmittää sekä talon lämmitykseen tarvittavan veden että käyttöveden. Lisäksi käyttöveden kulutushuippuja varten asennetaan lisävaraaja, joka sekin lämpiää pääosin maalämpöpumpulla. Villa Rantaniityn kohdalla arvioitu säästö suoraan sähkölämmitykseen verrattuna on yli 20 000 kWh vuodessa, mikä nykyisillä sähkön hinnoilla tuo vuosittain noin tuhannen euron säästön. Laskeskelimme takaisinmaksuajaksi maalämmölle vajaat kymmenen vuotta, ja samalla lämpö tuotetaan ekologisesti. Reilu 10% suomen kasvihuoneepäästöistä syntyy pientalojen lämmittämisestä, ja lämmitysjärjestelmän valinnalla lyödään lukkoon talon päästöt useimmiten vuosikymmeniksi eteenpäin. Maalämpö on käytännössä päästövapaa lämmitysmuoto, joten myös siksi se oli helppo valinta.

 

Elokuun alkuun ajoittui salaojaputkien asennus ja murskepedin tekeminen ja täryttäminen. Odotellessamme soraa tulevaksi turhaan tunteja kaatosateessa (kuorma oli joko juuri lähdössä tai matkalla...) oli huumori hieman koetuksella, mutta onneksi talkooväki ei lyönyt hanskoja tiskiin. Kiitos Mamille muonituksesta – erinomaiset eväät tekivät terää joukkojen moraalille J 

 

Kun soraralli saatiin kunnolla käyntiin, eteni työ mukavasti elokuun alun hikisissä olosuhteissa. Jouduimme lykkäämään kunnallistekniikan asennusta hieman aiotusta, sillä putkien kaivanto olisi katkaissut pääsyn kuopalle. Peruskalliota tuli kaivuutöiden aikana ensimmäisen kerran vastaan vesi– ja viemäriputkien kaivannossa, mutta onneksemme kaadot riittivät ja saimme asennettua vesi– ja viemäriputket ilman ongelmia.

 

Sorapedin tärytys oli parin päivän meluisa ja tärisevä homma johon koko perhe osallistui. Kiitos Pappa avusta! Kun peti oli valmis, urakoitsijamme pääsi asentamaan LammiTassut ja valamaan anturat. Jälleen matkan varrelle mahtui monenmoista tavaran roudaamista: harjaterästä, bitumikaistaa, lautaa, vaneria jne. 

 

Sähköt olivat mukava yllätys (kirjaimellisesti, sillä emme olleet tietoisia sen enempää sähkökaapelin kaivamisen kuin tonttikeskuksen asentamisen tarkasta  aikataulusta). Sähköt ilmaantuivat siis tontille melkeinpä kuukausi etuajassa! Naapurit ovat asiasta oletettavasti vähintään yhtä iloisia kuin me, sillä nyt loppuu agregaatin huudattaminen…

 

Elokuun aikana on edetty kuopasta sokkeliharkkojen latomiseen. Alapohjan ontelolaattoja odotellaan syyskuun alkupuolella ja sen jälkeen on tarkoitus jatkaa rungon pystytystä. Palataan asiaan syyskuussa.

Lämpökaivon poraus onnistuu

hyvin myös sadesäällä.

Suodatinkangasta ja salaojia asentamassa. Kiitoksia avusta Pappa ja Ukki!

Tärytys on hauskaa koko perheen puuhaa :-)

Perheen kuopus on myös täysillä mukana projektissa.

LammiTassu anturamuotteja. Talon muoto hahmottuu.